Enkele duizenden Hongaren hebben woensdagavond in Boedapest geprotesteerd, nadat het parlement de omstreden 'slavenwet' van premier Viktor Orbán had aangenomen. Volgens de wet mogen werkgevers hun werknemers vanaf volgend jaar vierhonderd uur per jaar laten overwerken. 

Die overuren hoeven de werkgevers volgens deze wet pas na drie jaar uit te betalen.

De demonstranten, die zich verzamelden bij het zwaarbewaakte parlementsgebouw, riepen "verraders" en "Orbán, loop naar de hel". Sommige betogers gooiden met voorwerpen naar politieagenten, die daarop met pepperspray spoten.

Op zaterdag gingen eveneens duizenden mensen in Boedapest de straat op om tegen de wet te protesteren. Op maandag en dinsdag blokkeerden vakbonden wegen in het hele land. De bonden willen na Kerst ook gaan staken.

Het parlement, waarin Orbáns Fidesz-partij de grootste partij is, stemde woensdag ook in met plannen voor het opzetten van een nieuw administratief hooggerechtshof, dat onder direct toezicht van de minister van Justitie staat.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!