Bij een schietpartij in het centrum van de Franse stad Straatsburg zijn dinsdagavond drie doden en meerdere gewonden gevallen. De schutter is nog voortvluchtig. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

  • Twee doden, één persoon hersendood en 12 gewonden bij schietpartij
  • Verdachte geïdentificeerd als Cherif Chekatt
  • Chekatt is voortvluchtig en stond bekend als 'veiligheidsrisico'
  • Verdachte eerder meerdere keren veroordeeld
  • Chekatt zou gewond zijn geraakt na aanslag kerstmarkt
woensdag 12 december om 14:54
De laatste uren komt er weinig nieuws vanuit Straatsburg. Daarom gaan we dit liveblog tijdelijk sluiten. Bij nieuwe ontwikkelingen rond de aanslag zullen wij de berichtgeving hier hervatten. Voor nu bedankt voor het volgen van dit liveblog.
woensdag 12 december om 13:27
Naar aanleiding van de aanslag in Straatsburg, hebben de Brusselse burgemeester en politie besloten om extra agenten in te zetten op de kerstmarkt in de Belgische hoofdstad. Er worden geen extra militairen ingezet. Ook wordt het dreigingsniveau niet aangepast. Wel worden er betonblokken geplaatst.
woensdag 12 december om 13:06
woensdag 12 december om 13:04
Tevens is het dreigingsniveau in Frankrijk verhoogd van twee naar drie. Burgemeester Roland Ries van Strasbourg: "Wat er is gebeurd, is onbetwist een terroristische aanval."
woensdag 12 december om 12:50
"Gezien het doelwit, zijn manier van opereren, zijn profiel en de getuigen die de verdachte 'Allahoe akbar' hoorde roepen, is de antiterreurpolitie ingeschakeld", aldus openbaar aanklager Remy Heitz woensdagmiddag op de persconferentie.
woensdag 12 december om 12:46
Vier mensen die worden gelinkt aan de verdachte zijn aangehouden.
woensdag 12 december om 12:45
Het was al bekend dat Checkatt een geschiedenis van veroordelingen en gevangenisstraffen had. De aanklager laat weten dat hij in totaal 27 keer is veroordeeld in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland.
woensdag 12 december om 12:43
Over de slachtoffers zegt de aanklager: "Er zijn twee doden gevallen en een persoon is hersendood verklaard. Van de twaalf gewonden verkeren er zes in kritieke toestand."
woensdag 12 december om 12:39
De aanklager stelt dat de verdachte gewond is. Dat is gebaseerd op een verklaring van een taxichauffeur die de verdachte heeft vervoerd. De verdachte stapte na de schietpartij in het voertuig en bedreigde de bestuurder. Daarna zou hij de taxichauffeur hebben verteld wat hij zojuist had gedaan.
woensdag 12 december om 12:35
De persconferentie van de openbaar aanklager is begonnen. Hij zegt dat de schutter volgens getuigen 'Allahoe akbar' riep tijdens de schietpartij. De zoektocht naar Chekatt is nog bezig.
woensdag 12 december om 12:32
Veiligheidsdiensten zoeken naar sporen langs een rivier. (foto: AFP)
woensdag 12 december om 11:55
De Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid laat weten de situatie nauwlettend te volgen en contact te hebben met partners in het buitenland. "De gebeurtenissen vertonen alle kenmerken van een terroristische aanslag", aldus de NCTV. 'Nader onderzoek moet uitwijzen of dit ook daadwerkelijk zo is."

De dienst wijst erop dat de situatie momenteel geen aanleiding is om het dreigingsniveau in Nederland te verhogen. "Mocht daar aanleiding voor zijn, dan worden extra veiligheidsmaatregelen genomen bij grotere evenementen rondom kerst en oud en nieuw."
woensdag 12 december om 11:31
Een woordvoerder van de Duitse politie zegt tegen Reuters dat de verdachte in 2016 en 2017 in de Duitse gevangenis heeft gezeten vanwege diefstal. In 2017 werd hij naar Frankrijk gedeporteerd.
woensdag 12 december om 11:28
Opnieuw hebben de Franse autoriteiten het dodental aangepast. Dit ligt nu weer op drie. Het aantal gewonden is dertien.
woensdag 12 december om 10:50
De officier van justitie zal om 12.00 uur een persconferentie geven over de laatste stand van zaken rond de schietpartij in Straatsburg, zo meldt de Franse zender BMTV.
woensdag 12 december om 10:40
woensdag 12 december om 10:38
De Franse autoriteiten hebben het dodental bijgesteld naar twee. Eerder stond dat op drie. Volgens AFP staat het aantal gewonden volgens de laatste informatie op veertien.
woensdag 12 december om 10:19
De kerstmarkt van Straatsburg blijft woensdag gesloten. (foto: AFP)
woensdag 12 december om 10:13
Op het hoofdkantoor van het regiobestuur Grand Est is woensdagochtend een minuut stilte gehouden om de slachtoffers te herdenken. Ook op het Europees Parlement, dat in Straatsburg zetelt, bleef het een minuut stil. In de stad hangen de vlaggen halfstok.
woensdag 12 december om 09:58
Volgens Reuters zoeken ruim zeshonderd medewerkers van de veiligheidsdiensten naar Chekatt, de 29-jarige voortvluchtige verdachte. "De jacht gaat door", zegt de Franse staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Laurent Nunez op de Franse radio. Hij sluit niet uit dat de verdachte het land inmiddels heeft verlaten.

Christophe Castaner, de minister van Binnenlandse Zaken, is woensdagochtend gearriveerd in Straatsburg.
woensdag 12 december om 09:23
Leden van de Onderzoeks- en interventiebrigade houden de wacht in de straten van Straatsburg. (Foto AFP)
woensdag 12 december om 09:09
De vermeende schutter van Straatsburg, Chérif Chekatt, heeft een behoorlijk strafblad en was bekend bij de autoriteiten. De in Straatsburg geboren verdachte stond bij de Franse inlichtingendiensten geregistreerd als geradicaliseerd, gewelddadig en had een sterke bekeringsdrang.

Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, heeft de 29-jarige verdachte zowel in Frankrijk als in Duitsland vastgezeten. Hij kwam al in zijn jonge jaren in aanraking met de politie voor criminele feiten die niet gelinkt zijn aan terrorisme. Vanwege zijn latere radicalisering werd hij al enkele jaren door de politie gevolgd.

De Franse krant Les Dernières Nouvelles d’Alsace schrijft dat Chekatt in 2011 is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, voor de mishandeling van een tiener met een gebroken fles. In Duitsland werd hij volgens Der Spiegel veroordeeld voor ernstige diefstal en zat tot 2017 vast, voordat hij werd uitgezet.

Dinsdagochtend probeerde een politie-eenheid Chekatt in zijn woning aan te houden op verdenking van poging tot moord en beroving, melden Franse media op basis van bronnen rond het onderzoek. Drie mensen werden aangehouden maar de politie wist Chekatt niet te pakken. Bij de huiszoeking zouden granaten gevonden zijn.
woensdag 12 december om 09:03
In en rond Straatsburg zijn nog altijd honderden politieagenten op de been. De bewaking op kerstmarkten in Frankrijk is opgeschroefd.
woensdag 12 december om 08:33
Terwijl meerdere bronnen zeggen dat er een politieactie gaande is bij de Kathedraal van Straatsburg zegt de Franse vice-minister van Binnenlandse Zaken niet zeker te weten of de verdachte nog in Frankrijk is.
woensdag 12 december om 08:18
Politieagenten in de straten van Straatsburg. (Foto AFP)
woensdag 12 december om 08:10
Een getuige zegt even na 8.00 uur tegen persbureau Reuters dat er een politieactie gaande is bij de kathedraal van Straatsburg.
woensdag 12 december om 08:08
In Frankrijk is de hoogste alarmfase van kracht, de verdachte is nu al twaalf uur zoek.

De scholen in Frankrijk zijn zodoende wel open, maar er wordt geen les gegeven. Ouders wordt opgeroepen hun kinderen zoveel mogelijk thuis te houden.
woensdag 12 december om 08:06
Naast de Belgische premier Michel had eerder ook de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, zijn medeleven getwitterd. Zijn Duitse collega Heiko Maas sprak net als Michel van een "laffe daad'' en toonde zich diep geschokt. De Duitse regering doet alles om de Franse vrienden bij te staan, verzekerde hij.

Aan meerdere grensovergangen tussen Duitsland en Frankrijk worden controles uitgevoerd om te voorkomen dat de voortvluchtige dader de grens oversteekt. De wachttijden lopen daardoor op tot negentig minuten. Hoe lang de controles, in het openbaar vervoer en op de weg, zullen aanhouden, is nog onduidelijk. (ANP)
woensdag 12 december om 08:04
woensdag 12 december om 08:03
Volgens de laatste gegevens van lokale autoriteiten is er naast de drie doden sprake van acht zwaargewonden en vijf lichtgewonden.
woensdag 12 december om 07:56
Omdat de verdachte van de aanslag nog voortvluchtig is zijn alle demonstraties in Frankrijk woensdag verboden. Zo kan de aandacht van de veiligheidsdiensten volledig gericht zijn op de zoektocht naar de verdachte.

Het verbod geldt dus ook voor de Gele Hesjes die de afgelopen weken veelvuldig de straat op zijn gegaan.
woensdag 12 december om 07:50
Volgens de Franse krant Le Figaro wordt de verdachte van de aanslag, Chérif Chekatt, gelinkt aan twintig eerdere veroordelingen en een paar kleine vergrijpen.
woensdag 12 december om 07:46
woensdag 12 december om 07:43
De Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner tijdens de persconferentie afgelopen nacht. (Foto AFP)
woensdag 12 december om 07:25
Onder de doden door de schietpartij in de Franse stad Straatsburg is een Thaise toerist. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken van het Zuidoost-Aziatische land gaat het om een 45-jarige man die met zijn vrouw op vakantie in Frankrijk was.

Het koppel was enkele uren voor de schietpartij in de stad gearriveerd. De vrouw bleef ongedeerd. De man overleed door een kogel in het hoofd. De schutter, die volgens de politie vermoedelijk een terroristisch motief had, is nog op de vlucht.
woensdag 12 december om 07:25
Goedemorgen. De verdachte van de aanslag in Straatsburg is nog altijd voortvluchtig, wij starten zodoende dit liveblog weer op.
woensdag 12 december om 02:38
Hiermee komt er ook een einde aan het liveblog over de aanslag in Straatsburg. Nieuwe informatie over de situatie in Frankrijk kan je volgen in de regulieren berichten op NU.nl. We danken je voor het volgen van het liveblog.
woensdag 12 december om 02:36
De Franse minister van Binnenlandse Zaken heeft zojuist meer informatie gegeven over de situatie in Straatsburg. Daaruit kwamen de volgende feiten naar voren: 

- Er zijn uiteindelijk drie dodelijke slachtoffers, zo blijkt uit informatie van het ministerie. 
- De politie zoekt nog altijd naar de voortvluchtige dader van de aanslag in Straatsburg. 
- Frankrijk zet meer dan driehonderd mensen op het onderzoek naar de aanslag, zowel bij de politie als bij de rechterlijke afdelingen. 
- Er worden extra grenscontroles ingesteld. 
- Kerstmarkten worden de komende tijd ook extra bewaakt.
woensdag 12 december om 02:07
woensdag 12 december om 01:56
Inmiddels mogen ook Europarlementariërs het gebied gaan verlaten.
woensdag 12 december om 01:37
woensdag 12 december om 01:34
Taxi's rijden momenteel gratis in Straatsburg om mensen uit de stad weg te krijgen.
woensdag 12 december om 01:12
woensdag 12 december om 01:00
Ook nu worden tussentijdse berichten over het dodental weer herzien. De burgemeester van Straatsburg spreekt nu, net als de politie eerder al deed, van vier doden. Ook spreekt hij van meerdere gewonden.
woensdag 12 december om 00:53
De burgemeester van Straatsburg heeft ondertussen ook bekendgemaakt dat de kerstmarkt tot nader aankondiging gesloten is.
woensdag 12 december om 00:36
De politie heeft het aantal doden in Straatsburg teruggebracht naar twee. Er zijn dertien gewonden gevallen.
woensdag 12 december om 00:21
Een Franse soldaat in Straatsburg (Foto:ANP)