Vijf nog vermiste Amerikaanse mariniers zijn dinsdag door de Amerikaanse marine doodverklaard. Zij raakten vorige week vermist na de botsing tussen twee Amerikaanse mariniersvliegtuigen bij Japan. Een zoektocht naar de vermisten heeft niets opgeleverd.

De zoek- en reddingsoperaties gingen tot maandag door, meldt NBC News dinsdag. Volgens Eric M. Smith, luitenant-generaal van de Amerikaanse marine, zijn "alle mogelijke inspanningen" verricht om de mariniers terug te vinden.

"Ik hoop dat de families van deze onzelfzuchtige Amerikanen troost zullen vinden in de ongelooflijke inspanningen van de Amerikaanse, Japanse en Australische troepen tijdens het zoeken", zei Smith. De familieleden van de vermiste mariniers zijn van de doodverklaringen op de hoogte gesteld, meldt NBC News.

Slechts een van de zeven mariniers die betrokken waren bij het ongeval met een Hornet F/A-18-jachtbommenwerper en een groter KC130-tankvliegtuig heeft het ongeluk overleefd.

De botsing gebeurde op zo'n 320 kilometer van de kust tijdens een reguliere oefening bij de plaats Iwakuni. Volgens een anonieme legermedewerker was dit op het moment dat er werd geoefend met bijtanken. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!