De Franse president Emmanuel Macron heeft de regering gevraagd om een verhoging van het minimumloon vanaf 2019. Het gaat om een stijging van 100 euro per maand.

Daarnaast hoeven gepensioneerden die minder dan 2.000 euro per maand verdienen, volgend jaar toch niet een hogere premie te betalen voor sociale verzekeringen. Macron meldt tijdens een tv-toespraak maandagavond ook dat hij gelooft in een oplossing voor de huidige problemen in het land.

De president ging niet in op hoe hij de toegezegde maatregelen wil bekostigen. Olivier Dussopt, de staatssecretaris voor onder meer begrotingszaken, becijferde maandagavond op de Franse televisiezender BFM TV dat de toezeggingen tussen de 8 en 10 miljard euro zouden kosten.

De zogenoemde 'Gele Hesjes' protesteren al ruim vier weken in heel Frankrijk. Op de zaterdag, de wekelijkse hoogtepunten van de betogingen, kwamen duizenden mensen af. Op sommige plekken, waaronder in Parijs, liepen de protesten flink uit de hand.

Afgelopen zaterdag werden meer dan zestienhonderd demonstranten gearresteerd. Daarnaast moesten honderden mensen vanwege verwondingen naar het ziekenhuis.

Macron: 'We hebben tot nu toe te weinig aan salaris gedaan'
30
Macron: 'We hebben tot nu toe te weinig aan salaris gedaan'

'Woede van het volk zit diep'

De 'Gele Hesjes' demonstreren tegen het beleid van de Franse regering dat hun koopkracht zou ondermijnen. De directe aanleiding was een belastingverhoging op benzine en diesel. Die maatregel is vanwege de grote maatschappelijke ophef met een half jaar uitgesteld, maar de protesten blijven aanhouden.

Macron stelt dat de woede van het volk diep zit en gerechtvaardigd is. Hij geeft ook aan te begrijpen dat hij mensen heeft gekwetst met een aantal eerdere uitspraken. 

De president had maandag een overleg met vertegenwoordigers van onder meer vakbonden en werkgevers, zoals zondag was bekendgemaakt. De minister Muriel Pénicaud van Werkgelegenheid sloot toen een stijging van het minimumloon uit.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!