De protesten van 'Gele Hesjes' in Frankrijk zijn een ramp voor het bedrijfsleven en een ramp voor de Franse economie, zegt de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire zondag tijdens een bezoek aan enkele grote winkels in Parijs.

Zo'n 136.000 demonstranten verzamelden zich zaterdag op verschillende plekken in Frankrijk. Er werden meer dan zeventienhonderd arrestaties werden verricht en er vielen honderden gewonden. De protesten tegen de regering leidden ook tot massale diefstal, vernieling en plunderingen. 

Veel winkeliers in Parijs hadden uit voorzorg hun panden dichtgetimmerd. Winkels van grote ketens zoals Galeries Lafayette en Printemps bleven dicht, terwijl de bedrijven eigenlijk hadden gerekend op een flinke decemberomzet. 

Al met al hebben de protesten de winkeliers in totaal minstens een miljard euro gekost, becijfert de branchevereniging. Veel musea hielden ook de deuren dicht. 

Ook de toeristen bleven veelal weg, melden reisbureaus. Er waren 40 tot 50 procent minder reserveringen vergeleken met vorig jaar, laat de hotelbranche weten. Dat kwam door alle foto's en nieuwsberichten van de rellen die de wereld overgaan. 

President overlegt met vakbonden en werkgevers

President Emmanuel Macron heeft vertegenwoordigers van onder meer vakbonden en werkgevers uitgenodigd voor overleg op maandag in het Élysée in Parijs. Om 20.00 uur komt hij met een verklaring.

Volgens minister Muriel Pénicaud (Werkgelegenheid) zal Macron "concrete en onmiddellijke" maatregelen aankondigen. Hij sluit een stijging van het minimumloon uit. "Veel kleine bedrijven kunnen een stijging van het minimumloon niet aan", legt Pénicaud uit. "Zij kunnen failliet gaan."

De 'Gele Hesjes' demonstreren tegen het beleid van de Franse regering dat hun koopkracht zou ondermijnen. De directe aanleiding was een belastingverhoging op benzine en diesel. Die maatregel moest leiden tot een schoner milieu.

De regering van Macron is inmiddels teruggekrabbeld, maar de protesten houden aan.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!