De Franse politie heeft zaterdag verspreid over het land meer dan zeventienhonderd aanhoudingen verricht bij de protesten van de 'Gele Hesjes'. Bij de demonstraties waren ongeveer 136.000 Fransen aanwezig.

Ruim twaalfhonderd van de zeventienhonderd mensen zijn in hechtenis gesteld, laat het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken zondagochtend weten. In Parijs zijn ruim duizend mensen aangehouden, aldus de lokale politie. 

Het was het vierde weekend op rij dat de zogeheten 'Gele Hesjes' de straat op gingen om te protesteren. Op sommige plekken in de hoofdstad liep het uit de hand. Lokale autoriteiten stellen dat de schade van zaterdag hoger ligt dan een weekend eerder.

"Dit weekend is het gebied waar de protesten uit de hand zijn gelopen veel groter. Omdat de demonstranten meer verspreid waren, is er op veel meer plekken geweld uitgebroken", aldus de locoburgemeester van Parijs. 

Zestig gewonden bij protesten

Bij de protesten van zaterdag zijn ongeveer zestig gewonden gevallen. In onder meer Bordeaux en Toulouse ontstonden confrontaties tussen betogers en politie. In Parijs werden opnieuw winkels geplunderd. Ook werd met stenen gegooid, werden barricades opgeworpen, snelwegen geblokkeerd en auto's in brand gestoken.

Niet overal in de hoofdstad liepen de protesten uit de hand. Op meerdere plekken bleven de demonstraties vreedzaam, waarbij mensen alleen leuzen riepen. Voorafgaand aan de protesten hield de politie al 250 mensen aan van wie het vermoeden bestond dat ze relschoppers waren.

Volgens de politie lokken vooral extreemrechts, extreemlinks en anarchisten rellen uit. Aanvankelijk gingen de 'Gele Hesjes' de straat op om te protesteren tegen de verhoging van de belastingen op brandstof. Maar inmiddels betogen ze onder meer tegen de slechte economische omstandigheden en tegen de regering van president Emmanuel Macron.

Franse oppositie wil vervroegde verkiezingen

Twee Franse oppositieleiders hebben de regering ervan beschuldigd dat ze door intimidatie en diabolisering van demonstranten het protest van de bevolking tegen de hoge prijzen willen tegengaan.

Dit is mislukt volgens de rechts-populistische Marine Le Pen en de links-radicale Jean-Luc Mélenchon. Mélenchon spreekt zelfs van een "burgerrevolutie" die wat hem betreft nog verder kan groeien.

De twee zijn het niet vaak eens, maar eisen allebei dat de regering vervroegde verkiezingen houdt om de crisis te boven te komen. Le Pen riep Macron op iets van zich te laten horen.

Macron is naar de achtergrond verdwenen, maar heeft via medewerkers woensdag al wel laten weten dat de prijsverhogingen van brandstof niet doorgaan. Macron zal volgens zijn medewerkers begin deze week de bevolking toespreken.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!