Het Amerikaanse Hof van beroep heeft de wet die het illegalen onmogelijk maakt om een verblijfsvergunning aan te vragen afgewezen.

Dat gebeurde op vrijdagavond. De wet mag nu niet worden doorgevoerd door de Amerikaanse regering. Er loopt nog een rechtszaak tegen de wet.

Een belangrijke reden voor het Hof om de wet tegen te houden, is dat president Donald Trump volgens de rechters voorbij het Huis van Afgevaardigden wil om deze wet erdoor te krijgen. 

Trump riep deze wet vorige maand in het leven, om ervoor te zorgen dat er minder illegale immigranten naar de Verenigde Staten komen. Migratie vanuit Midden-Amerika tegengaan is een belangrijk beleidspunt voor de Amerikaanse regering.

Met deze wet hoopte Trump het overvolle immigratiesysteem te ontlasten en ervoor te zorgen dat er zich minder chaotische situaties voordoen bij de grens met Mexico.

Vorige maand stopte een rechter in San Francisco de wet ook al. Het ministerie van Justitie vond dat een belachelijk besluit en vroeg het Hof van Beroep ernaar te kijken. De rechter heeft vrijdagavond (lokale tijd) hetzelfde besluit genomen als de rechter in de eerdere zaak. Dat is een grote nederlaag voor Trump.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!