De extreemrechtse man die inreed op demonstranten in Charlottesville op 12 augustus vorig jaar is veroordeeld voor moord. Een 32-jarige vrouw kwam om het leven nadat de man haar aanreed.

De demonstranten op wie de 21-jarige man inreed, deden mee aan een protest tegen een demonstratie van extreemrechtse en neonazistische groeperingen tegen het weghalen van twee standbeelden in de stad in Virginia.

Volgens de aanklager reed de man op de groep in uit haat en wilde hij mensen pijn doen en doden. De advocaten van de verdachte zeiden dat hij op de groep mensen inreed uit paniek.

Naast de vrouw die omkwam, raakten nog negentien mensen gewond door de actie van de verdachte. Op beelden die zijn gemaakt van de aanrijding is te zien dat de man vol inrijdt op een groep mensen en dat hij doorrijdt, waardoor nog meer mensen worden geraakt en verwondingen oplopen.

Door de extreemrechtse demonstratie en de tegendemonstratie was het al dagen onrustig in Charlottesville. Dat leidde meerdere malen tot gevechten in de stad. Op 11 augustus trok een groep lichtgekleurde mannen over het universiteitsterrein en schreeuwde racistische leuzen. 

Uit onderzoek van de politie blijkt dat de verdachte al langer bekend stond als racistisch en extreemrechts.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!