De Amerikaanse president Donald Trump gaat William Barr voordragen als de nieuwe minister van Justitie. Barr vervulde die functie eerder in de regering van de onlangs overleden oud-president George H.W. Bush.

Trump heeft zijn keuze vrijdag tijdens een persconferentie bekendgemaakt. "Barr was vanaf dag één mijn eerste keuze", laat hij weten. "Hij is een geweldige man, een geweldige persoon en een briljante man."

De president is sinds het ontslag van Jeff Sessions vorige maand op zoek naar een nieuwe minister van Justitie. Sessions' stafchef Matthew Whitaker vervult die functie nu tijdelijk.

Barr was van 1991 tot en met 1993 ook al minister van Justitie. In zijn laatste jaar verliet hij de politiek voor een baan bij een grote telefoonmaatschappij. Tien jaar geleden ging hij met pensioen. Barr steunde Trumps besluit om FBI-directeur James Comey in mei 2017 te ontslaan.

Comey leidde destijds het onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Het onderzoek werd daarna overgenomen door speciaal aanklager Robert Mueller. 

Sessions trok zich terug uit het Ruslandonderzoek toen bekend werd dat hij mogelijk ook onderzocht zou worden. Als Barr benoemd wordt tot minister van Justitie, wordt hij verantwoordelijk voor dat onderzoek. Momenteel houdt onderminister Rod Rosenstein toezicht.

De benoeming van Barr moet door de Senaat worden goedgekeurd, maar dat wordt gezien als een formaliteit.

Heather Nauert als nieuwe VN-ambassadeur

Trump maakte vrijdag ook bekend dat hij Heather Nauert gaat aanstellen als nieuwe Amerikaanse VN-ambassadeur. Nauert was eerder tv-presentatrice bij de omroep FOX en werd in april 2017 woordvoerder op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nauert moet bij de Verenigde Naties Nikki Haley opvolgen die sinds begin 2017 de Amerikaanse ambassadeur is. Haley stopt daar eind dit jaar mee.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!