De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, waarschuwt dat kwaadwillenden zaterdag bij de geplande 'Gele Hesjes'-protesten zullen infiltreren in de groep demonstranten. Volgens de bewindsman hebben de afgelopen protesten "een monster gecreëerd dat ontsnapt is aan zijn scheppers".

In het kort:

  • 'Gele Hesjes' gaan zaterdag weer de straat op
  • Toeristische attracties, restaurants en winkels in centrum Parijs blijven gesloten
  • Vierde weekend op rij dat protesten plaatsvinden
  • Afgelopen weekend richtten demonstranten grote ravage aan

"We zullen vastberaden optreden en het niet tolereren dat mensen misbruik maken van de ontevredenheid van burgers", aldus Castaner.

Ook het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor demonstraties en wegblokkades waarbij geweld kan worden gebruikt. Toeristen moeten alert zijn en plekken waar demonstraties plaatsvinden ontlopen, staat in het reisadvies.

Veel toeristische trekpleisters, zoals de Eiffeltoren en het Louvre in Parijs, blijven zaterdag gesloten. Ook tientallen andere musea en toeristische attracties moeten op last van de politie gesloten blijven vanwege angst voor geweld.

De politie heeft ook gevraagd aan winkel- en restauranthouders om niet open te gaan en om geen spullen zoals terrasstoelen buiten te laten staan. Ook zijn er verschillende voetbalwedstrijden uitgesteld.

Ravage in Parijs na protesten 'Gele Hesjes'
47
Ravage in Parijs na protesten 'Gele Hesjes'

Protesten liepen eerder uit de hand in Parijs

De demonstraties van de 'Gele Hesjes' liepen vorig weekend uit de hand. De protesten begonnen als een actie tegen de belastingverhoging op brandstof, maar zijn ontaard in een geluid tegen de regering van president Emmanuel Macron. Zaterdag vielen er in Parijs 144 gewonden en werden er meer dan vierhonderd mensen gearresteerd.

Macron wilde de belastingen per 2019 verhogen om een duurzamer beleid te voeren. De Franse regering heeft woensdag aangekondigd de geplande belastingen met een jaar uit te stellen, om zo tegemoet te komen aan de 'Gele Hesjes'.

Ondanks de tegemoetkoming van de regering, zullen de demonstranten zaterdag voor het vierde weekend op rij protesteren. Premier Edouard Philippe heeft gezegd dat de regering 89.000 veiligheidshandhavers gaat mobiliseren in het hele land. In Parijs zullen zo'n achtduizend handhavers ingezet worden om rellen te voorkomen.

140 studenten gearresteerd bij protesten tegen onderwijsplannen

Hoewel de brandstofprijzen in eerste instantie de reden voor de protesten waren, is er op straat inmiddels over veel meer thema's onvrede te horen. Donderdag gingen studenten massaal de straat op om zich te laten horen over de onderwijsplannen van Macron.

Bij een school in Mantes-la-Jolie, een stad ten westen van Parijs, zijn donderdag 140 scholieren gearresteerd nadat de protesten eindigden in ongeregeldheden met de politie. Beelden op sociale media, waarop de jongeren geknield op de grond zitten met hun handen achter het hoofd, hebben geleid tot verontwaardiging.

Franse politie arresteert 140 scholieren in Mantes-la-Jolie
46
Franse politie arresteert 140 scholieren in Mantes-la-Jolie

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!