Het vredesoverleg tussen de Jemenitische regering en de Houthi-rebellen gaat donderdag van start, melden de Verenigde Naties. De gesprekken vinden plaats in Zweden.

VN-bemiddelaar Martin Griffiths begeleidde dinsdag een Houthi-delegatie naar Zweden. De vertegenwoordigers van de internationaal erkende regering zijn woensdagochtend naar Zweden vertrokken. Het overleg vindt plaats in Rimbo, 50 kilometer ten noorden van Stockholm.

In aanloop naar het vredesoverleg gaf de Saoedische coalitie, die de regering van Abd-Rabbu Mansour Hadi bijstaat, toestemming voor de evacuatie van vijftig gewonde Houthi's naar Oman. Ook maakten de twee partijen afspraken over de uitwisseling van gevangenen.

Voor het eerst in twee jaar komen de rebellen en de Jemenitische autoriteiten samen om de toekomst van het land te bespreken. Griffiths organiseerde in september ook al een vredesoverleg, maar dat ging op het laatste moment niet door omdat de Houthi's niet kwamen opdagen.

De VN-bemiddelaar zei eerder onder meer afspraken te willen maken over de heropening van het vliegveld van hoofdstad Sanaa en een staakt-het-vuren in havenstad Hodeidah, waar een overgrote merendeel van de noodhulp aan het land arriveert.

De burgeroorlog in Jemen heeft al duizenden levens geëist. Door het geweld zijn in de afgelopen vier jaar zo'n 2,3 miljoen inwoners ontheemd geraakt. Drie kwart van de bevolking ontvangt humanitaire hulp.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!