Kopstukken uit de Amerikaanse politiek zijn woensdag in Washington bijeen voor de staatsbegrafenis van George H.W. Bush, voormalig president van de Verenigde Staten. De dienst vindt plaats in de Washington National Cathedral, waar onder anderen zijn zoon George W. Bush heeft gesproken.

Bush was president van 1989 tot 1993. Hij overleed afgelopen vrijdag op 94-jarige leeftijd.

Zijn zoon en tevens voormalig president W. Bush haalde tijdens zijn woordje herinneringen op aan zijn vader en roemde zijn empathie. "Hij waardeerde karakter boven afkomst en zocht naar het goede in elke persoon", aldus Bush in zijn speech.

"Mijn vader geloofde sterk dat het belangrijk was om terug te geven aan de gemeenschap en het land. Hij zag dat het dienen van anderen je ziel verrijkte."

W. Bush ging ook in op de persoonlijkheid van zijn vader. "Hij hield van lachen, vooral om zichzelf", sprak de voormalig president. "Hij kon plagen, maar nooit uit boosaardigheid."

Trump en Obama ook aanwezig

Ook huidig president Donald Trump is aanwezig bij de dienst. Net als Barack Obama, Bill Clinton en Jimmy Carter, de laatste nog levende oud-presidenten. Ook buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders waren naar Washington gekomen, zoals de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Jordaanse koning Abdullah II.

Het lichaam van Bush werd eerder deze week met het presidentiële vliegtuig Air Force One naar Washington gevlogen voor plechtigheden en herdenkingen. Zo konden senatoren, maar ook Amerikaanse burgers deze week afscheid nemen van Bush.

Trump schreef op Twitter uit te kijken om tijdens de dienst samen te zijn met de familie Bush. "Dit is een dag waarop we een groot man vieren, die een lang en gerenommeerd leven heeft gehad. Hij zal worden gemist."

Bush wordt naast vrouw begraven

Donderdag wordt het lichaam teruggevlogen naar Texas. Daar wordt hij begraven naast zijn vrouw Barbara, die in april van dit jaar overleed.

President Donald Trump heeft woensdag in de VS uitgeroepen tot een dag van nationale rouw. De vlaggen op het Witte Huis, op overheidsgebouwen en legerbases hangen dertig dagen lang halfstok.

Golfoorlog eindigde onder president

In de periode dat Bush sr. president was, eindigden de Koude Oorlog en de Eerste Golfoorlog. Door het laatstgenoemde conflict stegen zijn populariteitscijfers tot 90 procent, maar Bush werd er later van beschuldigd de binnenlandse politiek te hebben verwaarloosd.

Bush was na zijn eerste termijn als president wel herkiesbaar, maar hij verloor de verkiezingen van de Democraat Bill Clinton.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!