De Belgische premier Charles Michel vraagt het Belgische parlement om zich uit te spreken over het VN-migrantiepact. Hij heeft dat dinsdagavond laten weten nadat hij overleg had gevoerd met de leiders van de coalitiepartijen.

Michel wil het standpunt van het Belgische parlement volgende week melden in Marrakesh waar deelnemende landen het pact ondertekenen.

Eerder op de dag stelde Michel een bijeenkomst met zijn vicepremiers uit om gesprekken met hen onder vier ogen te voeren. De Belgische regering verkeert in een crisis over het VN-migratiepact. Coalitiepartner N-VA verzet zich tegen het pact.

De bijeenkomst van het zogenoemde kernkabinet was bedoeld om uit de impasse te komen. Waarnemers noemden het uitstel geen goed teken. Maandag was er al crisisoverleg maar dat bracht ook geen oplossing.

Diverse Europese landen hebben aangekondigd het pact volgende week in het Marokkaanse Marrakesh niet te steunen, omdat het te uitnodigend zou zijn voor migranten en hen te veel rechten zou toekennen.

N-VA verklaarde een regering die naar Marrakesh gaat niet te steunen. De overige drie regeringspartners zijn wel positief over het pact.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!