Rusland heeft de Oekraïense havens aan de Zee van Azov, die eerst door het land geblokkeerd werden, deels vrijgegeven. Dit meldt de Oekraïense minister van Infrastructuur Volodymyr Omelyan dinsdag. 

Volgens de minister is het scheepvaartverkeer hierdoor deels hervat. Door de blokkade van Rusland konden tientallen schepen hun werk vorige week niet goed uitvoeren. 

Deze actie volgde na een periode van onrust tussen Kiev en Moskou. Eerder blokkeerde en confisqueerde Rusland al drie marineschepen van Oekraïne in de Straat van Kertsj. Volgens Oekraïne heeft Rusland daar ook bij geschoten.

Ook zijn meer dan twintig Oekraïense bemanningsleden opgepakt door Rusland. Enkelen zijn gewond geraakt bij de confrontatie en naar het ziekenhuis gebracht. Allen zitten nog vast. 

Deze zeestraat in de Zwarte Zee ligt tussen Rusland en Oekraïne en grenst aan het schiereiland de Krim. Dit schiereiland is al jarenlang onderwerp van conflict, sinds de annexatie door Rusland in 2014. Beide landen zien de territoriale wateren als hun eigen grondgebied. 

Onder meer de NAVO heeft de handelingen van Rusland veroordeeld.

Russische kustwacht ramt Oekraïense sleepboot
52
Russische kustwacht ramt Oekraïense sleepboot