Vijftig gewonde Houthi's zijn maandag vanuit Jemen geëvacueerd naar Oman. De rebellen hadden dit geëist in aanloop naar de vredesbesprekingen met de Saoedische coalitie.

VN-bemiddelaar Martin Griffiths hoopt het overleg nog dit jaar te kunnen realiseren. De ontmoeting vindt plaats in Zweden. Er is nog geen datum bekendgemaakt.

De Saoedische coalitie stond de Houthi's - die door Iran worden gesteund - maandag toe met een vliegtuig uit de Jemenitische hoofdstad Sanaa te vertrekken. De passagiers kwamen diezelfde dag aan in Masqat, de hoofdstad van Oman. 

De twee partijen zijn sinds maart 2015 met elkaar in oorlog. De strijd barstte los nadat de Houthi's het parlement naar huis stuurden na het aftreden van de president, de premier en het kabinet. Er werd een presidentiële raad gevormd voor een transitieperiode van twee jaar, maar daar was Saoedi-Arabië het niet mee eens.

Het land vormde met negen andere landen, waaronder Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten, een coalitie om de gevluchte autoriteiten te steunen en tegen de Houthi's te vechten.

De oorlog heeft al ruim tienduizend levens geëist. Daarnaast kampen 8,4 miljoen inwoners met hongersnood.

Gewonde Houthi's wachten op het vliegveld van Sanaa (Foto: EPA)

Houthi's kwamen niet opdagen bij vorig overleg

Griffiths organiseerde in september ook al vredesbesprekingen. Het overleg ging niet door, want het niet lukte om de Houthi's aan de onderhandelingstafel in Zwitserland te krijgen. 

Volgens een VN-bron is Griffiths maandag naar Sanaa gereisd om de rebellen naar het nieuwe overleg te begeleiden. De Brit beloofde eerder dat hij, indien nodig, de Houthi-delegatie zou begeleiden naar Zweden. 

De VN-bemiddelaar hoopt een akkoord te kunnen sluiten over onder meer de heropening van het vliegveld van Sanaa, een uitwisseling van gevangenen en een staakt-het-vuren in de havenstad Hodeidah.

Hodeidah geldt als een belangrijke locatie voor de levering van humanitaire hulp aan Jemen. Tot 80 procent van alle  noodhulp, brandstof en handelsgoederen komt hier aan, aldus de Verenigde Naties. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!