De NAVO gaat Bosnië en Herzegovina uitnodigen om een jaarlijks actieplan in te dienen. Deze stap kan uiteindelijk leiden tot lidmaatschap van het westerse bondgenootschap.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de 29 NAVO-landen zullen volgens secretaris-generaal Jens Stoltenberg woensdag groen licht geven voor de uitnodiging. "Het is een belangrijk instrument dat het land kan helpen politieke, economische en militaire hervormingen uit te voeren", aldus de 59-jarige Noor.

Als Bosnië en Herzegovina de uitnodiging aanvaardt, kan het land meer ondersteuning krijgen van de NAVO bij hervormingen, training, defensieopbouw, veilige wapenopslag en het tegengaan van corruptie en desinformatie.

Het Balkanland voldoet echter nog niet aan de voorwaarden voor toetreding. Zo moet de registratie van militaire gebouwen nog onder het gezag van de centrale regering in Sarajevo komen.

Nederland steunt de uitnodiging, omdat de NAVO daarmee bijdraagt "aan de veiligheid en stabiliteit op de westelijke Balkan". Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) benadrukt echter dat samenwerking via een jaarlijks actieplan "niet automatisch NAVO-lidmaatschap betekent".

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!