De linkse populist Andrés Manuel López Obrador is zaterdag beëdigd als president van Mexico. In zijn inaugurele rede beloofde hij een radicale verandering van regime in een land dat worstelt met bendegeweld, chronische armoede en corruptie.

Hij noemde het beleid van zijn "neo-liberale" voorgangers rampzalig. López Obrador herhaalde dat de investeringen in het land van 130 miljoen mensen veilig zouden zijn en beloofde de onafhankelijkheid van de centrale bank te respecteren.

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence en de dochter van de Amerikaanse president Donald Trump, Ivanka, waren ook aanwezig bij de inauguratie.

De 65-jarige oud-burgemeester van Mexico-Stad, die twee keer eerder aan de presidentsverkiezingen meedeed, voerde een campagne die draaide om de bestrijding van misdaad en corruptie. Ook beloofde hij de ongelijkheid te bestrijden en Mexico economisch minder afhankelijk te maken van buurland de Verenigde Staten.

Overwinning kan gezien worden als politieke aardverschuiving

De overwinning van López Obrador kan worden gezien als een politieke aardverschuiving. De Mexicaanse politiek werd gedurende een groot deel van de vorige eeuw nog gedomineerd door de PRI.

Die partij was van 1929 tot 2000 onafgebroken aan de macht. Daarna kwamen er twee presidenten van de rechtse PAN, de Nationale Actiepartij.

Scheidend president Enrique Peña Nieto behoort weer tot de PRI.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!