Frankrijk, Duitsland, Rusland en Oekraïne gaan op hoog diplomatiek niveau overleg voeren over de situatie in de Straat van Kertsj. Dat hebben de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Russische president Vladimir Poetin afgesproken op de G20-top in Buenos Aires.

Merkel heeft bij de G20 tegenover Poetin haar bezorgdheid geuit over de situatie in de Oekraïne. Maandagavond voerden de twee regeringsleiders al telefonisch overleg over de situatie.

Rusland enterde maandag in de Straat van Kertsj, de verbindingsroute tussen de Zee van Azov en de Zwarte Zee, twee kleine Oekraïense patrouilleschepen met geschut en een sleepboot. Volgens het Kremlin waren die illegaal de Russische wateren nabij de Krim binnengevaren. De acties van Rusland zijn internationaal scherp veroordeeld.

Samen met de Franse president Emmanuel Macron drong Merkel er bij Poetin op aan alle Oekraïense opvarenden vrij te laten. Volgens Russische media zijn in totaal 24 Oekraïense zeelui vastgezet in Moskou.

De Russische president heeft volgens zijn woordvoerder tegen Merkel en Macron gezegd dat rechters bepalen wat er met de opvarenden gebeurt.

Rusland herkent zich niet in beschuldigingen

Volgens Oekraïne zou Rusland bij het blokkeren van de schepen ook geschoten hebben, maar Rusland zei zich niet te herkennen in de beschuldigingen.

De zeestraat in de Zwarte Zee ligt tussen Rusland en Oekraïne en grenst aan het schiereiland de Krim. Het eiland is al jarenlang onderwerp van spanningen tussen de landen, sinds Rusland het in 2014 annexeerde.

Rusland blokkeert Straat van Kertsj na incident met Oekraïne
36
Rusland blokkeert Straat van Kertsj na incident met Oekraïne

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!