De Amerikaanse president Donald Trump heeft aanstaande woensdag bestempeld tot dag van nationale rouw, vanwege het overlijden van oud-president George H.W. Bush.

​Verder maakte het Witte Huis bekend dat Trump en zijn vrouw Melania de uitvaart van Bush sr. zullen bijwonen. De dienst wordt gehouden in de Nationale Kathedraal in Washington. Wanneer is nog onbekend.

Bush overleed vrijdagavond op 94-jarige leeftijd thuis in Houston. Van alle Amerikaanse presidenten werd hij het oudst. De eveneens 94-jarige Jimmy Carter is nu de oudste nog levende Amerikaanse oud-president.

Op dagen van nationale rouw sluiten de financiële markten in de Verenigde Staten. Op de beurs in New York wordt maandag al een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan Bush.

De oud-president was geen fan van Trump. "Ik weet niet veel over hem, maar ik weet dat hij hoog van de toren blaast. En ik ben niet echt enthousiast over hem als leider", zei Bush sr. in 2016 in een interview.

George H.W. Bush overleden: vier bepalende momenten
194
George H.W. Bush overleden: vier bepalende momenten

Zoon werd ook president

Bush was van 1989 tot 1993 president van de Verenigde Staten. Zijn zoon George W. Bush werd later ook president.

In de periode dat Bush sr. president was, eindigden de Koude Oorlog en de Eerste Golfoorlog. Door het laatstgenoemde conflict stegen zijn populariteitscijfers tot 90 procent, maar Bush werd er later van beschuldigd de binnenlandse politiek te hebben verwaarloosd.

Bush was na zijn eerste termijn als president wel herkiesbaar, maar hij verloor van de Democraat Bill Clinton.

De voormalig president kampte al langere tijd met gezondheidsproblemen. Hij werd eerder dit jaar met een lage bloeddruk en grote vermoeidheid in het ziekenhuis opgenomen.

Daarnaast liep hij in april een ernstige infectie in zijn bloed op. Dat was een dag na de begrafenis van zijn vrouw Barbara, die 92 jaar werd.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!