Oekraïne heeft een klacht tegen Rusland ingediend bij het Europese hof voor de Rechten van de Mens naar aanleiding van het optreden van de Russische kustwacht tegen Oekraïense schepen in de straat van Kertsj bij de kust van het schiereiland de Krim.

Het incident van afgelopen zondag, waarbij Oekraïense opvarenden zijn gearresteerd, heeft tot internationale spanningen geleid. In Oekraïne is de staat van beleg van kracht.

De Russische grensbewaking nam drie Oekraïense schepen in beslag die via de Straat van Kertsj de Zee van Azov waren binnengevaren. De Russen hadden een vrachtschip dwars gelegd in de smalle zeestraat van Kertsj, op de route van de Oekraïners.

Rusland heeft de 24 Oekraïners overgebracht naar Moskou, drie naar een gevangenishospitaal omdat ze gewond raakten, en 21 naar de Lefortovo-gevangenis in het zuidoosten van de Russische hoofdstad.

Geen ontmoeting tussen Trump en Poetin

De EU dreigt met meer sancties tegen Rusland en de Amerikaanse president Trump zegde een ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot Poetin af.

De G7, de groep van zeven westerse toonaangevende economieën, heeft in een verklaring vrijdag het optreden van Rusland in de zeestraat veroordeeld.

Volgens Moskou negeerden de Oekraïense bemanningen alle waarschuwingen en tekens om te stoppen en is toen het vuur geopend en is een schip geramd. Drie Oekraïense schepen met hun bemanning zijn opgebracht. Oekraïne stelt dat de Oekraïense bemanning niets verkeerd deed en dat Rusland agressief handelt.

De Oekraïense grensbewaking zei vrijdag dat Russische mannen tussen de zestien en zestig jaar Oekraïne niet meer in mogen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!