De Chinese wetenschapper He Jiankui, die zelf meldde dat hij ervoor heeft gezorgd dat genetisch gemodificeerde baby's zijn geboren, moet stoppen met zijn onderzoek. Dat heeft het Chinese ministerie van Wetenschappen donderdag bepaald.

Woensdag besloot de wetenschapper al zijn onderzoek stil te leggen, na verontwaardigde reacties van zijn collega's en de Chinese regering. Nu moet hij dus definitief stoppen met zijn onderzoek. 

Het departement noemt het handelen van de wetenschapper "van buitengewoon afschuwelijke aard". De wetenschapper zou met de modificatie de Chinese wet hebben overtreden en in strijd met de wetenschappelijke ethiek hebben gehandeld.

De wetenschapper ontving verontwaardigde en afkeurende reacties nadat hij de geboorte van de baby's bekend had gemaakt. "Twee mooie, kleine Chinese meisjes genaamd Lulu en Nana zijn een paar weken geleden geboren, huilend en net zo gezond als elke andere baby", stelt hij in een op YouTube verschenen video. Hij wil verder niets kwijt over de identiteit van de baby's.

Ingrepen moesten kinderen resistent maken tegen hiv

De ingrepen op embryo's met de nog zogenoemde crispr-cas-technologie waren volgens de wetenschapper bedoeld om de kinderen resistent te maken tegen hiv. Tot nu toe is er geen onafhankelijke bevestiging van zijn bewering.

De onderzoeker meldde eerder trots op zijn werk te zijn en stelde dat de wetenschap meer moet doen om mensen met ziekten te helpen. De Chinese regering stelde een onderzoek naar zijn handelen in.

He Jiankui vertelt hoe hij de cellen van de tweeling genetisch manipuleerde
1
He Jiankui vertelt hoe hij de cellen van de tweeling genetisch manipuleerde

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!