De Russische president Vladimir Poetin heeft naar aanleiding van het conflict in de Zwarte Zee hard uitgehaald naar Oekraïne en president Petro Poroshenko.

Poetin beschuldigde de Oekraïense president er volgens de BBC van het conflict uit te lokken en vervolgens de spanning onnodig te verhogen om zo zijn populariteit op te krikken om in 2019 herkozen te worden.

"Hij (Poroshenko, red.) heeft de situatie onnodig meer gespannen laten worden", zou Poetin tijdens een investeringsforum gezegd hebben. "Het is zonder twijfel een provocatie, die georkestreerd wordt door de regering van een president die in 2019 herkozen wil worden."

De Russische president herhaalde dat zijn land vindt dat de Oekraïense schepen zich illegaal in Russisch vaarwater bevonden en dat de militaire actie van Rusland daarom gerechtvaardigd is.

Poetin verwacht dat "deze politieke opschudding" snel voorbij zal zijn als Poroshenko zijn veronderstelde doel niet weet te bereiken. De Russische leider zei het opmerkelijk te vinden dat Poroshenko pas door het recente conflict de staat van beleg afkondigde in Oekraïne en niet vanwege de spanningen die er zijn sinds Rusland in 2014 de Krim annexeerde.

Poroshenko vraagt NAVO om steun

Russische schepen beschoten en confisqueerden zondag drie vaartuigen van de Oekraïense marine. Daarbij raakten drie bemanningsleden gewond. 24 Oekraïense zeemannen worden vastgehouden door Rusland, dat aankondigde dat hun gevangenschap met twee maanden verlengd wordt.

Poroshenko heeft de NAVO gevraagd om schepen naar de Zee van Azov te sturen om Oekraïne "te ondersteunen en veiligheid te bieden", zo zei hij tegen Bild. "Poetin wil niks minder dan de hele zee bezetten."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!