Jair Bolsonaro, de aanstaande president van Brazilië, heeft zijn regering opgeroepen het aanbod om een klimaattop van de Verenigde Naties te organiseren in te trekken.

Bolsonaro, die eind oktober de Braziliaanse presidentsverkiezingen won en op 1 januari officieel zal aantreden, vindt dat zijn land zelf beslissingen moet blijven nemen over bijvoorbeeld het Amazone-regenwoud.

"Ik heb mijn toekomstige minister van Buitenlandse Zaken de opdracht gegeven om dit evenement niet in Brazilië te houden. Wij willen onze soevereiniteit niet op het spel zetten", aldus Bolsonaro, die ook wijst op de hoge kosten en logistieke moeilijkheden van de organisatie.

Ernesto Araújo, die onder Bolsonaro minister van Buitenlandse Zaken wordt, zei eerder dat klimaatverandering een verzinsel was, gericht op het tegenwerken van de economische groei in het land.

Brazilië had zich vorige maand kandidaat gesteld om in november 2019 als gastheer op te treden tijdens de klimaattop van de VN. Op die bijeenkomst moeten de laatste details van het Parijs-akkoord besproken worden.

Bolsonaro wil Brazilië terugtrekken uit Parijs-akkoord

De 63-jarige Bolsonaro, die als bijnaam 'Tropische Trump' heeft, liet al vaker doorschemeren dat hij Brazilië wil terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs. De Amerikaanse president Donald Trump deed hem dat vorig jaar al voor.

Milieuorganisaties toonden zich verbolgen over de woorden van de president. "Dit is niet het eerste slechte nieuws over dit thema dat van Bolsonaro afkomstig is, en het zal ook niet het laatste zijn."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!