Nancy Pelosi is door de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden genomineerd om voorzitter van het congresorgaan te worden.

De fractie die de meerderheid in het Amerikaanse lagerhuis heeft, levert doorgaans de voorzitter. De Democraten verzekerden zich begin november tijdens de midtermverkiezingen van die meerderheid.

De 78-jarige Pelosi uit Californië, al decennialang een Democratisch boegbeeld in het parlement, werd woensdag door haar partijgenoten met 203 tegen 32 stemmen voor de functie genomineerd.

Daarmee is ze nog niet verkozen tot voorzitter. Pelosi moet wachten tot 3 januari, wanneer alle 435 leden van het Huis van Afgevaardigden aanwezig zijn om een definitief besluit te nemen. Ze heeft de steun van 218 gedelegeerden nodig. Nu nog dissidente Democraten stemmen dan waarschijnlijk toch op haar als het alternatief een Republikein is.

Hoewel Pelosi woensdag geen tegenstander uit eigen kring had, zegt een kerngroep Democraten toch dat de partij aan vernieuwing toe is en een leider uit de jongere generatie nodig heeft. De Democraten bezetten in januari zeker 234 zetels. Van een paar races uit de congresverkiezingen is het resultaat nog altijd niet bekend.

Zo verliepen de tussentijdse verkiezingen in de VS
138
Zo verliepen de tussentijdse verkiezingen in de VS

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!