In januari wordt waarschijnlijk duidelijk of er een strafzaak komt over de dood van het Nederlandse model Ivana Smit in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. De Maleisische Coroner's Court houdt woensdag en vrijdag de laatste getuigenverhoren in het vooronderzoek naar de zaak.

Onderzoeksleider Faizal Abdullah is de laatste die wordt gehoord. Hij zei woensdag dat hij geen enkele reden zag om een schouwarts naar het lichaam van de jonge vrouw, die van de twintigste verdieping van een toren in de stad gevallen was, te laten kijken.

Doordat het lichaam niet direct is onderzocht, is ook niet nauwkeurig komen vast te staan wanneer Smit precies overleden is. Ze had de nacht doorgebracht bij een Amerikaans echtpaar dat naderhand hun appartement liet schoonmaken.

De openbaar aanklager moest de onderzoeksleider tijdens de zitting uitleggen dat de lichaamstemperatuur direct moet worden gemeten, ook omdat een lichaam voor sectie in een koelcel wordt geschoven. Volgens de advocaat van de nabestaanden, Sébas Diekstra, heeft Abdullah hierop gereageerd met: "Ik zal er voortaan op letten".

Coroner's Court bekijkt zaak sinds afgelopen zomer

Na inspanningen van de nabestaanden van Smit bekijkt de Coroner's Court de zaak. De zittingen zijn in augustus van start gegaan, maar lopen flink uit.

De Coroner's Court zal alleen concluderen of de dood van de Nederlandse verdacht is, maar geen schuldigen aanwijzen. Het is uiteindelijk aan de openbaar aanklager om te bepalen of er een aanklacht volgt.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!