De Amerikaanse president Donald Trump overweegt zijn ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin af te zeggen vanwege de opgelaaide spanningen tussen Rusland en Oekraïne.

Trump en Poetin zouden elkaar treffen rondom de G20-top, die komend weekend plaatsvindt in Buenos Aires. De Amerikaanse regering heeft echter bedenkingen bij dat gesprek nu Rusland zich agressief gedraagt tegenover Oekraïne.

Rusland beschoot en confisqueerde afgelopen zondag drie Oekraïense marineschepen in de Zwarte Zee. De bemanning van de schepen wordt vastgehouden. Moskou stelt dat de schepen zich illegaal in Russisch vaarwater bevonden. Kiev bestrijdt dat en heeft inmiddels een staat van beleg afgekondigd.

In gesprek met Amerikaanse journalisten liet Trump weten te wachten op een volledig rapport over de spanningen. "Dat zal doorslaggevend zijn. Misschien zeg ik de ontmoeting wel af. Ik houd niet van die agressie, dat wil ik helemaal niet hebben", aldus de Amerikaanse president.

Het Kremlin zegt woensdag echter dat Moskou geen informatie van Washington heeft ontvangen over een annulering van de bijeenkomst tussen Trump en Poetin op de G20-top, en dat deze nog steeds wordt voorbereid.

Poetin en Trump gaan in de Argentijnse hoofdstad spreken over veiligheid, bewapening en de crises in het Midden-Oosten en Oekraïne, zo liet de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton eerder weten.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken spoorde Europese landen aan om Oekraïne meer te steunen in het nieuwste conflict met Rusland. Maandag veroordeelde de president van de Europese Raad, Donald Tusk, de actie van Rusland. Hij benadrukte dat de EU Oekraïne steunt.

Rusland blokkeert Straat van Kertsj na incident met Oekraïne
36
Rusland blokkeert Straat van Kertsj na incident met Oekraïne

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!