Een rechtbank op de Krim heeft bepaald dat een van de Oekraïners die zondag door de Russische grensbewaking werden meegenomen, twee maanden vast blijft zitten. Hij wordt beschuldigd van het illegaal binnendringen van Russische wateren. De anderen zullen vermoedelijk later worden voorgeleid.

De Russische grensbewaking nam zondag drie Oekraïense marineschepen in beslag die via de Straat van Kertsj de Zee van Azov binnenvoeren. In totaal werden 24 opvarenden meegenomen.

Zowel Rusland als Oekraïne ziet de wateren als eigen grondgebied. Volgens NAVO-chef Jens Stoltenberg is de actie van Moskou niet te rechtvaardigen. Hij riep Rusland maandag op om de Oekraïense bemanningsleden vrij te laten.

Ook de Europese Unie staat in het conflict achter Oekraïne. "Rusland moet de gevangengenomen Oekraïense matrozen vrijlaten en niet verder provoceren", zei president Donald Tusk van de Europese Raad maandag.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!