De Brit Matthew Hedges is dinsdagochtend aangekomen in Engeland. De academicus werd vorige week in de Verenigde Arabische Emiraten (VEA) veroordeeld tot levenslang wegens spionage, maar kreeg maandag gratie.

Kort na aankomst op de Londense luchthaven Heathrow toonde Hedges zijn dankbaarheid. "Veel dank aan de Britse ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken voor hun inspanningen om ervoor te zorgen dat ik veilig thuis kon komen", zei hij.

De VAE hadden de vrijlating van de 31-jarige Hedges aangekondigd, kort na het tonen van een video waarop de Brit leek toe te geven dat hij heeft gespioneerd voor de Britse inlichtingendienst MI6.

Groot-Brittannië heeft ontkend dat Hedges een spion is en heeft zijn vrijlating verwelkomd. Eerder dreigde Londen met maatregelen als de academicus niet vrij zou komen.

Hedges is verbonden aan de universiteit van Durham. Hij was naar de Emiraten gereisd voor onderzoek naar de effecten van de Arabische Lente, een reeks van opstanden in de Arabische wereld, op het buitenlandbeleid van het land. Zes maanden geleden werd Hedges op het vliegveld van Dubai gearresteerd toen hij het land wilde verlaten.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!