Paul Manafort, de voormalig campagneleider van de Amerikaanse president Donald Trump, zou tijdens het Ruslandonderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller gelogen hebben tegen onderzoekers.

Dat blijkt uit documenten die Mueller maandagavond heeft ingeleverd bij de rechtbank van Washington. De speciaal aanklager en leider van het Ruslandonderzoek beschuldigt Manafort van liegen en het achterhouden van waarheden.

"Manafort heeft na de overeenkomst aantoonbaar gelogen tegen de FBI en de speciaal aanklager over verschillende onderwerpen. Daarmee heeft hij federale misdaden begaan", zo valt te lezen in de documenten die Mueller heeft ingeleverd.

Manafort zelf ontkent gelogen te hebben, zo blijkt uit de documenten. De oud-campagneleider van Trump sloot in september een overeenkomst met de Amerikaanse justitie. Hij bekende schuld op enkele tenlasteleggingen over fraude en beloofde mee te werken met het onderzoek dat Mueller doet naar mogelijke Russische bemoeienis met de presidentsverkiezingen van 2016.

In ruil voor zijn medewerking beloofde Mueller hem strafvermindering. Een voorwaarde van de overeenkomst was wel dat de deal zou vervallen als zou blijken dat Manafort niet de waarheid zou vertellen.

Waarover Manafort precies heeft gelogen is niet bekendgemaakt, maar Mueller acht het zwaar genoeg om alsnog een veroordeling te eisen. De speciaal aanklager heeft de rechtbank gevraagd zo snel mogelijk een datum voor de veroordeling te noemen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!