De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Russische president Vladimir Poetin hebben maandagavond telefonisch overleg gevoerd over de situatie in Oekraïne.

Tijdens het telefoongesprek vroeg Poetin de kanselier om de Oekraïense leiders te beïnvloeden om geen "verdere ondoordachte stappen" te ondernemen, meldt het Russische agentschap Tass.

Poetin beschreef de situatie als "provocerende acties" van Oekraïense zijde. De Russische president sprak van een "grove schending van het internationaal recht door hun oorlogsschepen" en "het opzettelijk negeren van de regels van vreedzame doorvaart door de territoriale wateren van de Russische Federatie".

Wat Merkel te zeggen had tijdens het telefoongesprek, is niet bekendgemaakt. De Duitse bondskanselier heeft echter al langere tijd kritiek op de rol die Rusland speelt in het conflict in Oekraïne.

Rusland enterde zondag in de Straat van Kertsj, de verbindingsroute tussen de Zee van Azov en de Zwarte Zee, twee kleine Oekraïense patrouilleschepen met geschut en een sleepboot. Volgens het Kremlin waren die illegaal de Russische wateren nabij de Krim binnengevaren.

De acties van Rusland zijn internationaal scherp veroordeeld. Zo stelden meerdere Europese leiders dat Rusland zich overmatig agressief gedraagt. De Oekraïense president Petro Poroshenko heeft in zijn land de staat van beleg afgekondigd.

Russische kustwacht ramt Oekraïense sleepboot
52
Russische kustwacht ramt Oekraïense sleepboot

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!