Een comité van acht Fransen is in het leven geroepen voor de woordvoering van de protestbeweging tegen de gestegen brandstofprijzen. De zogeheten 'gele hesjes' hebben een pakket eisen ingediend en willen een gesprek met de regering.

Zo eisen ze een belastingverlaging, de oprichting van een burgerforum dat met de regering kan debatteren over bijvoorbeeld het klimaatbeleid, een afschaffing van de senaat, een daling van de werknemersbijdrage en een verhoging van de pensioenen.

Honderdduizenden demonstranten hebben de afgelopen periode in Frankrijk door het hele land wegblokkades opgeworpen uit protest tegen de stijgende brandstofprijzen. Op meerdere plekken liepen de protesten uit de hand, waarbij twee doden vielen en meer dan zeshonderd mensen gewond raakten.

De woede richt zich voornamelijk tegen het economische beleid van de Franse president Emmanuel Macron. Ze houden de regering verantwoordelijk voor de stijging van de brandstofprijzen door de invoering van een speciale groene belasting.

Rellen in Parijs over benzineprijzen gaan ook ’s nachts door
36
Rellen in Parijs over benzineprijzen gaan ook ’s nachts door

Regering geeft niet toe aan protesten

De dieseltaks in Frankrijk werd begin dit jaar met 7,6 procent (exclusief btw) verhoogd. In nieuwe plannen van Macron staat dat de belastingen zullen blijven stijgen tot 2022. De Fransen betaalden in oktober aan de pomp gemiddeld 1,65 euro per 1 liter benzine.

De regering heeft tot nu toe niet toegegeven aan de demonstranten. Dinsdag zal Macron in een toespraak nieuwe maatregelen aankondigen in een poging om steun te verkrijgen voor milieuvriendelijke belastingverhogingen.

Voor aanstaande zaterdag staat er een nieuw protest op de planning. Het gaat om een protest in Parijs.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!