De Verenigde Naties hebben maandag ingestemd met humanitaire hulp voor Venezuela. Het centraal noodfonds zal daarvoor 9,2 miljoen dollar (8,2 miljoen euro) vrijmaken.

Het geld is bestemd voor medische zorg en voeding voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven en kinderen tot vijf jaar. Ook moet er hulp mee worden geboden aan kwetsbare mensen die gezondheidszorg nodig hebben.

Venezuela verkeert sinds 2013 in een zware economische crisis. De inflatie kwam in oktober uit op 833.997 procent op jaarbasis. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de hyperinflatie volgend jaar de 10.000.000 procent bereikt.

Door de economische problemen kampen Venezolanen met grote armoede. Er is een groot tekort aan voedsel en medicijnen en daarnaast is in het land sprake van veel criminaliteit. 

Sinds 2015 zijn meer dan 2,3 miljoenen mensen uit Venezuela vertrokken. Volgens de Verenigde Naties verblijven een miljoen Venezolanen in buurland Colombia. Dagelijks komen hier zo'n drieduizend personen bij.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!