De Verenigde Arabische Emiraten hebben gratie verleend aan de Britse academicus die vorige week tot een levenslange gevangenisstraf werd veroordeeld wegens spionage.

De 31-jarige Matthew Hedges kreeg de clementie vanwege een nationale feestdag waarop de eenwording van de zeven emiraten wordt gevierd, meldde staatspersbureau WAM maandag.

Hedges werd in mei gearresteerd in Dubai, waar hij heen reisde voor onderzoek. Hij werd beschuldigd van spionage voor een ander land en het in gevaar brengen van het leger, de politie en de economie van het land.

Hij kreeg zijn straf te horen in een rechtbank in Abu Dhabi na een zitting die nog geen vijf minuten duurde en waarbij geen advocaat aanwezig was.

Academicus deed onderzoek naar effecten van Arabische Lente

Hedges is student aan de universiteit van Durham. De Brit was in de Emiraten om onderzoek te doen naar de effecten van de Arabische Lente, een reeks van opstanden in de Arabische wereld, op het buitenlandbeleid van het land.

De Britse minister van Justitie Jeremy Hunt riep vorige week de Verenigde Arabische Emiraten op het vonnis te herzien. Hij noemde het geen vonnis dat je verwacht van "een vriend en vertrouwd partner van het Verenigd Koninkrijk".

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!