Een grenspost tussen San Diego en Tijuana in Mexico is zondagavond urenlang gesloten geweest nadat honderden migranten uit Centraal-Amerika probeerden de grens over te steken. 

Aan de Mexicaanse zijde van de grens probeerden honderden Midden-Amerikaanse migranten de noordelijke grens van Mexico over te steken. De Mexicaanse politie trachtte dat tevergeefs te verhinderen.

Ongeveer vijfhonderd migranten bestormden een metalen muur die nog steeds op Mexicaans grondgebied voor de Amerikaanse grensmuur staat. De Amerikaanse veiligheidstroepen verjaagden de migranten met traangas, zoals het televisiekanaal van de Mexicaanse krant Milenio liet zien.

De Amerikaanse douane meldde dat meerdere migranten voorwerpen gooiden naar het grenspersoneel. "Vanwege het risico voor de veiligheid van agenten" werd traangas gebruikt om de groep migranten uiteen te drijven, aldus de douane.

Nadat de rust was wedergekeerd, werd de grens enkele uren later weer weer geopend voor voetgangers en verkeer.

De Amerikaanse minister Kirstjen Nielsen van Binnenlandse Veiligheid veroordeelde "dit type van wetteloosheid". Ze zei in nauw contact te staan met de Mexicaanse autoriteiten.

'Grootste grensovergang San Diego'

Het Mexicaanse ministerie van Binnenlandse Zaken meldde in een verklaring dat Mexico een deel van de migranten zal deporteren die zich "illegaal en met geweld toegang wilden verschaffen" tot de Verenigde Staten.

Volgens Mexico is de rust wedergekeerd bij de grenspost tussen Tijuana en San Diego. Ondanks de spanningen is het land echter niet van plan om meer militairen te sturen om de duizenden migranten in de gaten te houden.

Grenspost San Ysidro is de grootste grensovergang tussen San Diego en Tijuana. Volgens The Guardian kamperen meer dan vijfduizend migranten bij een sporthal in Tijuana, terwijl ze proberen de grens naar Amerika over te steken. Douanebeambten kunnen slechts honderd asielaanvragen per dag verwerken. 

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vorige week duizenden militairen naar de grens gestuurd om de grenspatrouilles te ondersteunen.

'Deal tussen Mexico en VS'

Volgens The Washington Post is er een deal gesloten tussen de Amerikaanse en de Mexicaanse regering, die op 1 december moet ingaan. Daarbij zou zijn afgesproken dat de asielzoekers aan het zuiden van de grens moeten blijven. Maar de Mexicaanse minister van Binnenlandse Zaken ontkent dat er een dergelijke overeenkomst is gesloten, schrijft The Guardian.

Volgens de Britse krant adviseerden migranten elkaar rustig te blijven. Een linie van agenten hield de migranten tegen vlak bij de douane met stalen platen waardoor de volledige toegang werd geblokkeerd. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!