George Papadopoulos, een vroegere campagne-adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, moet op last van de rechter maandag de gevangenis in. Hij had de rechter om uitstel gevraagd, maar die verwierp dat verzoek.

Papadopoulos werd begin september veroordeeld tot twee weken cel en tweehonderd uur werkstraf nadat hij had toegegeven tegen de FBI te hebben gelogen over contacten met Rusland tijdens zijn werk voor de Trump-campagne.

Hij had contact met een Britse hoogleraar. Die zei dat Rusland schadelijke informatie over Trumps tegenstander Hillary Clinton had.

Volgens de aanklagers gebruikte Papadopoulos zijn contacten met de professor om zijn eigen positie binnen het campagneteam te verbeteren en te kijken of hij een ontmoeting tussen Trump en Russen kon regelen.

Naast Papadopoulos zijn meer personen uit de entourage van Trump veroordeeld of aangeklaagd. Eerder kreeg de Nederlandse advocaat Alex van der Zwaan dertig dagen celstraf.

Campagneleider Paul Manafort werd schuldig bevonden aan bankfraude, maar moet zijn straf nog horen. Nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn, lobbyist Sam Patten en Rick Gates hebben ook bekentenissen afgelegd.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!