De bosbranden in het noorden van Californië die aan ten minste 85 mensen het leven hebben gekost, zijn volledig onder controle. Dat zeggen brandweerlieden en de staatsoverheid zondag.

De bosbranden, die Camp Fire worden genoemd, begonnen op 8 november 2018 en besloegen bijna 62.000 hectare. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van de branden was.

Meer dan tweehonderd mensen zijn nog altijd vermist. Zo'n veertienduizend huizen werden verwoest, waarvan het merendeel in Paradise. Deze stad, die zo'n 280 kilometer van San Francisco ligt, werd het zwaarst getroffen. 52.000 mensen moesten daar hun huis en haard verlaten.

Meerdere inwoners van de regio hebben elektriciteitsbedrijf Pacific Gas & Electric aangeklaagd, omdat ze denken dat het bedrijf de brand heeft veroorzaakt. Dat bedrijf bleek in het verleden betrokken te zijn bij verschillende branden. 

Trump: 'Bosbeheer verantwoordelijk voor brand'

De Amerikaanse president Donald Trump, die vorige week het rampgebied bezocht, gaf het bosbeheer de schuld van de situatie. Op de vraag of de klimaatverandering een oorzaak is, zei hij dat er verschillende factoren zijn.

De California's Fire Department Association weersprak die beschuldigingen en stelde dat de branden niet alleen in bosgebieden begonnen en zich verspreidden. Deskundigen noemen een lange droogte, verdorde vegetatie en harde winden als oorzaken van de branden.

Camp Fire is de dodelijkste en meest destructieve bosbrand in de geschiedenis van Californië. Het getroffen gebied bleek ook vatbaarder voor modderstromen en aardverschuivingen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!