De Franse politie heeft zaterdag waterkanonnen en traangas ingezet tegen betogers op en rond de Champs-Élysées in Parijs. Het is het tweede weekeinde waarin protesten van de zogeheten 'gele hesjes'-beweging plaatsvinden.

De demonstranten zijn boos over de stijgende brandstofkosten en het economisch beleid van de Franse president Emmanuel Macron.

Zo'n vijfduizend demonstranten verzamelden zich zaterdag op de Champs-Élysées. Ze probeerden het nabijgelegen presidentiële paleis, het Élysée, te bereiken, terwijl de politie dat trachtte te verhinderen. Er werden zeker 42 mensen opgepakt, lieten de autoriteiten zaterdagmiddag weten.

Op de beroemde Parijse straat werd zaterdag een aanhanger in brand gestoken en probeerde een betoger brandweerlieden aan te vallen. Hij werd door zijn mededemonstranten ingetoomd. Op de nabijgelegen Avenue de Friedland vuurde de politie speciale rubberkogels af op betogers.

De Franse regering wijt de protesten aan de radicaal-rechtse Nationale Vergadering (voorheen het Front National). Minister Christophe Castaner van Binnenlandse Zaken beschuldigt partijleidster Marine Le Pen ervan de demonstraties te hebben aangemoedigd.

"Ultra-rechts is aan het mobiliseren en bouwt barricades op de Champs-Élysées. Ze worden geleidelijk geneutraliseerd en teruggedrongen door de politie", aldus Castaner.

Le Pen wijzigt de beschuldigingen van Castaner af. "Vandaag gebruikt de minister dit om mij tot doelwit te maken. Dat is laag en oneerlijk", zei ze.

Politie gebruikt traangas bij blokkade Champs-Élysées
33
Politie gebruikt traangas bij blokkade Champs-Élysées

Betogingen gericht tegen president Macron

De eerste landelijke demonstratie van de 'gele hesjes' trok vorig weekeinde zo'n 300.000 deelnemers. Zaterdag waren dat er naar schattingen van de Franse overheid zo'n 100.000. Er werden landelijk 130 arrestaties verricht, maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend.

Hoewel de protesten begonnen naar aanleiding van de gestegen accijnzen op brandstof en niet centraal worden geleid, lijken ze te zijn uitgegroeid tot een algemeen protest tegen het economische beleid van Macron.

Macron zit inmiddels achttien maanden in het zadel en voert een ambitieus programma van hervormingen door, dat onder meer de overheidsuitgaven moet terugdringen.