Het zuidelijke eiland van Nieuw-Zeeland schuift steeds dichter naar het noordelijke eiland toe sinds de zware aardbeving bij de plaats Kaikoura in 2016.

Dat schrijft The Guardian na gesprekken met onderzoekers die sinds de aardbeving onderzoek doen naar de breuklijnen rond Nieuw-Zeeland.

Door de aardbeving met een magnitude van 7.8 kwamen de eilanden direct 5 meter dichter bij elkaar te liggen. Daarna is de afstand tussen de eilanden met nog eens 35 centimeter afgenomen.

Dit heeft te maken met 25 breuklijnen die door de aardbeving in 2016 zijn ontstaan. De IJslandse geoloog Sigrún Hreinsdóttir zei tegen de Nieuw-Zeelandse nieuwswebsite Stuff dat ze aan het uitzoeken zijn welke breuklijn verantwoordelijk is voor de verschuiving van de eilanden. 

Uit satellietbeelden blijkt dat op sommige plaatsen rond de breuklijn Papatea, waar de aardbeving plaatsvond, de bodem van het eiland 9 meter omhoog is geschoten. Op andere plaatsen is die juist gedaald door de beving. 

De verwachting van Hreinsdóttir is dat de eilanden nog jarenlang naar elkaar toe zullen bewegen, maar dat dit wel minder snel zal gaan.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!