De Franse regering heeft sancties opgelegd aan achttien Saoedi-Arabische staatsburgers die in verband zijn gebracht met de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi.

De sancties behelzen onder meer reisverboden voor de Saoedi's in kwestie, liet het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken weten in een verklaring. Die gelden voor alle landen in de Schengenzone.

Mogelijk volgen er meer maatregelen naar aanleiding van het onderzoek naar de verdwijning van en waarschijnlijke moord op de journalist.

"De moord van meneer Khashoggi is een extreem ernstig misdrijf, dat bovendien indruist tegen de persvrijheid en de meest fundamentele mensenrechten", zei een ministeriële woordvoerder.

"Frankrijk wil dat de manieren waarop zo'n daad tot stand kan zijn gekomen uitgebreid worden belicht. Het verwacht een transparante, gedetailleerde en uitgebreide reactie van de Saoedische autoriteiten."

De sancties werden volgens Frankrijk opgesteld in overleg met andere EU-landen, waaronder Duitsland. Berlijn besloot maandag alle wapenverkopen aan Saoedi-Arabië stop te zetten.

Trump schaart zich achter Saoedi-Arabië

De Amerikaanse president Donald Trump zorgde dinsdag voor veel ophef door te stellen dat hij Saoedi-Arabië - en kroonprins Mohammed Bin Salman - blijft beschouwen als trouwe bondgenoot. Dit ondanks de verklaring van de Amerikaanse inlichtingendiensten dat de Saoedische kroonprins hoogstwaarschijnlijk opdracht gaf voor de moord op Khashoggi.

Dat verband zal nooit officieel worden aangetoond, aldus Trump. "Misschien deed hij het, misschien ook niet", vatte hij samen. Ook binnen zijn eigen Republikeinse Partij leidde dat tot verontwaardigde reacties.

Turkije dringt aan op internationaal onderzoek

Turkije dringt, als land waar de moord op Khashoggi plaatsvond, sterk aan op een onafhankelijk internationaal onderzoek naar de moord. De Turkse regering noemde de reactie van Trump woensdag "komisch".

Volgens deskundigen is het onwaarschijnlijk dat prins Bin Salman ooit verantwoording zal moeten afleggen voor de moord. Zijn positie als troonopvolger en de facto leider is te stevig om afgebroken te worden door de kwestie-Khashoggi.

Mogelijk zal de Turkse roep om gerechtigheid op termijn verstommen in ruil voor concessies op andere gebieden. Zo heeft Turkije een vriendschappelijke relatie met Qatar, dat al meer dan een jaar lijdt onder een economische blokkade door de andere Arabische staten. Het einde van die blokkade kan gaan dienen als onderhandelingsstuk.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!