De Europese Unie hoeft haar sancties tegen de Egyptische oud-president Hosni Mubarak niet op te heffen. De bezittingen in de EU van het vroegere staatshoofd, zijn vrouw, twee zoons en hun vrouwen kunnen bevroren blijven, heeft het Europese Hof van Justitie bepaald.

De familie Mubarak had de zaak tegen de EU aangespannen. Volgens het Hof had de EU voldoende juridische grond voor haar beslissing om de middelen van de familie op haar grondgebied ontoegankelijk te maken.

De EU-sancties werden in maart 2011 ingesteld nadat Mubarak na heftige volksopstanden was afgetreden na een heerschappij van bijna dertig jaar. Tegen hem werden rechtszaken ingesteld op verdenking van corruptie en verduistering van overheidsgeld.

Het EU-beleid was ook gericht op ondersteuning van een vreedzame overgang naar een democratische regering. De sancties werden vorig jaar nog verlengd.

Mubarak en zijn zoons zouden volgens Egyptische media naar schatting 570 miljoen euro aan vastgoed en geld in het buitenland hebben, in onder meer het Verenigd Koninkrijk en Cyprus.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!