Voor het eerst in veertien jaar is er weer een wegverbinding tussen Noord- en Zuid-Korea. De onverharde weg, die dwars over de gemeenschappelijke grens heen gaat, zal volgend jaar worden gebruikt om overblijfselen van de Koreaanse Oorlog (1950-1953) op te ruimen.

De onverharde weg ligt in de gedemilitariseerde zone die de Korea's van elkaar scheidt, schrijft persbureau AFP donderdag.

De 12 meter brede route in de buurt van Cheorwon, vlak bij het middelpunt van de zone, is een van de maatregelen die de landen nemen na de Pyongyang-top van afgelopen september. Daarnaast hebben de landen afgesproken om bunkers en wapens weg te halen bij het grensdorpje Panmunjom.

Zuid-Korea en de VS raken steeds verder van elkaar verwijderd met hun ideeën over de aanpak van Noord-Korea. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in voert een beleid waarmee hij aansluiting zoekt bij het geïsoleerde buurland. De Verenigde Staten houden vol dat de druk op Pyongyang opgevoerd moet blijven totdat Noord-Korea denucleariseert.

Op foto's die donderdag werden gepubliceerd door het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie zijn een Zuid-Koreaanse en een Noord-Koreaanse soldaat te zien die de hand naar elkaar uitsteken, onder het toeziend oog van collega's.

'Weg van historisch belang'

"Het is van historisch belang dat het noorden en het zuiden deze nieuwe doorgang openen en samenwerken om de overblijfselen weg te halen van de plek waar tijdens de oorlog de ergste veldslagen hebben plaatsgevonden", stelt het ministerie.

De gedemilitariseerde zone is ondanks zijn naam een van de gevaarlijkste gebieden ter wereld, vol met mijnenvelden en prikkeldraadomheiningen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo benadrukte deze week dat Washington "ervoor wil zorgen dat de vrede op het schiereiland en de denuclearisatie van Noord-Korea niet achterblijven bij de toenadering tussen de twee Korea's".

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!