De duizenden Amerikaanse militairen die naar de grens met Mexico zijn gestuurd, hebben meer bevoegdheden gekregen om de grensbewakers te ondersteunen, zegt de Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis.

De soldaten worden niet bewapend, maar kunnen de politie assisteren met schilden en wapenstokken. "Ik heb de mogelijkheden om meer te kunnen doen. Ik wacht nu waar ze me om vraagt", verwees Mattis naar minister Kirstjen Nielsen van Binnenlandse Veiligheid.

Militairen hebben onder de Amerikaanse wet niet de bevoegdheid migranten fysiek te weren, te arresteren of vast te houden. Ze mogen de grenspolitie wel helpen met ondersteunende taken, zoals verkenningsvluchten uitvoeren en nieuwe hekken plaatsen.

Volgens minister Mattis kunnen de soldaten de bevoegdheid krijgen om tijdelijk immigranten vast te houden, maar krijgen ze geen toestemming om ze te arresteren. Ook mogen ze migranten slechts korte tijd vasthouden, zodat de militairen ze kunnen overdragen aan de grenspolitie.

De Amerikaanse president Donald Trump besloot eind vorige maand 5.800 manschappen naar de grens bij Mexico te sturen, omdat hij de stroom van illegale migranten wil beperken. Hiertoe werd besloten na berichtgeving over een karavaan van migranten die vanuit Midden-Amerika onderweg is naar de Verenigde Staten.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!