Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft per abuis de namen genoemd van twee gematigde strijdgroepen in Syrië die hulp van Nederland hebben gekregen. De namen werden onthuld in circa tweeduizend pagina's die zijn vrijgegeven op verzoek van Trouw en Nieuwsuur.

In de officiële documenten staan de namen van Jabhat Al-Shamiya en de Hama Rebels Gathering. De eerste naam was al eerder door Trouw en Nieuwsuur onthuld. De tweede beweging was nog niet bekend. Het kabinet heeft uit veiligheidsoverwegingen de namen van de 22 gesteunde rebellengroepen tot staatsgeheim verklaard.

Verder blijkt volgens de media meer dan voorheen dat vrijwel alle hulp is gebruikt voor de strijd. Pick-uptrucks werden gebruikt voor offensieve missies en laptops voor het kiezen van militaire doelen. Er zijn geen wapens geleverd.

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) meldde de Kamer eind september al dat "de geleverde goederen hebben bijgedragen aan de effectiviteit van de gematigde groepen in deze strijd".

Trouw en Nieuwsuur onthulden twee maanden geleden dat de Nederlandse hulp ook in handen kwam van jihadisten die mensenrechtenschendingen pleegden, zoals leden van Jabhat Al-Shamiya. Aan de hulp is tussen 2015 en begin dit jaar 27,5 miljoen euro besteed. 

Blok heeft toegegeven dat de selectie van de groepen en het toezicht niet goed zijn verlopen.