De chef van UNEP, het milieuprogramma van de Verenigde Naties, heeft ontslag genomen vanwege kritiek op zijn reisgedrag. Op 529 van de 668 onderzochte dagen was hij op reis.

Erik Solheim, die uit Noorwegen komt, is opgestapt op verzoek van VN-baas António Guterres, schrijft The Guardian dinsdagavond. Aan UNEP gelieerde bronnen stellen dat een aantal landen al aan de VN had laten weten geen financiële steun meer aan het programma te geven, totdat er meer duidelijkheid zou komen over het uitgavenpatroon van de Noor.

In september meldde The Guardian dat uit een vertrouwelijk document van de VN bleek dat Solheim 80 procent van zijn tijd in het vliegtuig heeft doorgebracht. Zijn reizen werden in het rapport onderzocht en een deel van de reizen bleek niet noodzakelijk te zijn.

De milieuchef kwam daarnaast ook onder vuur te liggen, omdat zijn vrouw een nieuwe baan had gekregen bij een bedrijf dat vlak daarvoor een deal had gesloten met UNEP.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!