De Franse politie heeft dinsdag veel blokkades van betogers verwijderd, maar het protest tegen de verhogingen van brandstofprijzen gaat door. Franse media melden dat op de vierde dag van protesten naar schatting 27.000 betogers op de been zijn geweest.

Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner heeft gezegd dat de protesten uit de hand lopen en daarom desnoods met geweld gestopt moeten worden.

Sinds de grote manifestaties van zaterdag zijn er twee doden en meer dan 550 gewonden gevallen, onder wie zeventien zwaargewonden. Dinsdag overleed een motorrijder die eerder ernstig gewond raakte toen hij in botsing kwam bij een blokkade bij Valence.

Afgelopen zaterdag waren er bijna 300.000 mensen op de been. Hun spontane en chaotische protesten worden gesymboliseerd door gele hesjes, gilets jaunes. Ze blokkeerden wegen, oliedepots en bedrijven.

De demonstranten vrezen dat hun koopkracht achteruit holt door het beleid van de regering van president Emmanuel Macron. Die wil met accijnsverhogingen bereiken dat de Fransen minder gebruikmaken van de auto. Volgens de regering is dat nodig voor het terugdringen van vervuiling en een beter klimaat.

Zaterdag grote protestdag

De 'Gilets Jaunes' willen zaterdag 24 november weer een grote protestdag houden. Hun plan om naar het Place de la Concorde in Parijs te gaan is volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken om veiligheidsredenen niet toelaatbaar.

President Macron heeft de betogers dinsdag opgeroepen tot een dialoog, zonder aan te geven of hij tot concessies bereid is. Tal van bedrijven en handelsorganisaties hebben geklaagd dat ze grote schade leiden door de versperringen van het verkeer.

Ook onrustig op Réunion

Op het Franse eiland Réunion (500 kilometer ten oosten van Madagaskar) zijn protesten tegen de prijsverhogingen uit de hand gelopen. Het eiland, met circa een miljoen inwoners, wordt geplaagd door geweld en brandstichting. Er is dinsdagavond een uitgaansverbod afgekondigd en de luchthaven is gesloten.

Bij talrijke gewelddadigheden en plunderingen zijn meer dan vijftig mensen gearresteerd. Volgens minister van Overzeese Gebiedsdelen Annick Girardin is het geweld het werk van jeugdbendes.