Het duurt nog tot eind november voordat de immense bosbrand in Californië onder controle is, meldt de Californische staatsdienst voor bosbeheer en brandbescherming maandag.

De brand, die Camp Fire wordt genoemd, brak uit op 8 november en heeft sindsdien het leven gekost aan 77 mensen. Van 63 doden is inmiddels de identiteit achterhaald, meestal met behulp van dna-onderzoek. De reddingsdiensten verwachten dat het dodental nog verder oploopt. 

Circa duizend mensen worden nog vermist. De namenlijst met vermiste personen groeide flink nadat agenten alle noodoproepen hadden teruggeluisterd die in de eerste uren na de brand waren gepleegd. 

Volgens de autoriteiten is het hoge dodental te wijten aan de enorme snelheid waarmee het vuur zich kon verspreiden, mede aangewakkerd door de wind en de uitgedroogde bomen. Woensdag worden de brandbestrijders echter geholpen door flinke regenbuien die drie dagen aanhouden.

'Het ziet eruit als een oorlogsgebied'

Nu al is Camp Fire, die 6.000 hectare beslaat, de dodelijkste bosbrand in de geschiedenis van Californië. Butte County, waar ook de bijna geheel verwoeste stad Paradise ligt, is het district dat het zwaarst is getroffen. Voor de brand telde de plaats 27.000 inwoners.

Sheriff Kory Honea van Butte Country: "Dit is ongekend. Dit heeft nog nooit iemand meegemaakt. Een brand die zo verwoestend is en zo veel levens heeft geëist."

"Het is een van de ergste rampen die ik in mijn carrière ben tegengekomen", zei het hoofd van de federale alarmdiensten vorige week. "Het ziet eruit als een oorlogsgebied."

Bewoners getroffen gebieden klagen elektriciteitsbedrijf aan

Meerdere inwoners van de getroffen gebieden hebben het elektriciteitsbedrijf Pacific Gas & Electric aangeklaagd, omdat ze vermoeden dat het bedrijf de brand heeft veroorzaakt.

Kort voor de brand uitbrak, heeft het bedrijf elektriciteitskabels gerepareerd. Die vonken die daarbij vrijkwamen zouden volgens de inwoners de oorzaak van de bosbrand kunnen zijn.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!