De Franse premier Edouard Philippe heeft gezegd dat de overheid niet zal buigen voor demonstranten die willen dat de accijnsheffingen op brandstof worden teruggedraaid. Volgens Philippe hebben andere belastingverlagingen de totale lasten van belastingbetalers verminderd.

"We hebben de accijnzen niet verhoogd om de Fransen te plezieren, maar omdat we meer belasting willen heffen op CO2-uitstoot dan op arbeid", zei de premier in een interview met France 2.

Hij zei dat zondag na een tweede dag van Franse protesten tegen de verhoging van de benzineprijzen. Zaterdag kwam iemand om bij de protesten. In het gehele weekend raakten ruim vierhonderd mensen gewond.

Op meerdere plaatsen kwam het tot botsingen tussen demonstranten en de oproerpolitie. Agenten gebruikten onder meer traangas en hun wapenstokken om de demonstranten uiteen te drijven.

Franse media meldden dat zondag zo'n 40.000 demonstranten ongeveer 150 wegversperringen hadden opgeworpen.

Dat was minder dan de ongeveer 287.000 demonstranten en 2.000 geblokkeerde wegen op zaterdag tijdens de nationale actie. De actie was georganiseerd door Franse maatschappelijke bewegingen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!