De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft tegen de verwachting in geen vervroegde parlementsverkiezingen afgekondigd. Hij riep tijdens een televisietoespraak zijn coalitiepartners in het kabinet op om toch vooral de regering overeind te houden.

"We bevinden ons in een van de moeilijkste fasen van het veiligheidsbeleid. Dat is niet het moment dat je een regering omverwerpt of nieuwe verkiezingen houdt. Dat zou onverantwoord zijn", vertelde Netanyahu zondagavond.

Netanyahu, hoofd van de rechtse partij Likud, heeft een ontmoeting gehad met coalitiepartners die tot vervroegde verkiezingen hebben opgeroepen, nadat minister Avigdor Lieberman van Defensie opstapte. Liebermans partij vertrok ook uit de regering. Daardoor heeft de coalitie nog maar een meerderheid van één zetel.

De premier heeft zijn coalitiepartners vrijdag gewaarschuwd dat ze een "historische fout" zouden maken als ze de huidige rechtse regering laten vallen. Hij zei dat hij vreesde voor een herhaling van de gebeurtenissen in 1992.

In dat jaar kwam links aan de macht na het uiteenvallen van een rechtse regering. Deze regering sloot - de volgens Netanyahu voor Israël rampzalige - akkoorden van Oslo. Als gevolg daarvan kregen de Palestijnen beperkt zelfbestuur.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!