Kerstmarkten in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen hebben de beveiliging dit jaar flink aangescherpt om aanslagen te voorkomen.

Dat schrijft de Duitse krant Rheinische Post die een rondgang heeft gehouden bij aantal steden waar kerstmarkten worden gehouden.

De kerstmarkten trekken honderdduizenden bezoekers per jaar, ook veel Nederlanders reizen de komende weken af naar de markten. Deze week start onder meer de kerstmarkt in Düsseldorf.

Hoewel het risico op aanslagen niet groter is geworden volgens de politie, hebben vrijwel alle kerstmarkten hun fysieke veiligheidsmaatregelen verbeterd.

In Bochum zijn zandzakken vervangen door 86 waterzakken die vrachtwagens kunnen tegenhouden. Ook zijn er speciale barricades aangeschaft die in Israël worden gebruikt. Deze barricades vervormen als er een voertuig tegenaan rijdt, maar kunnen ook open als er bijvoorbeeld een stadsbus doorheen moet.

Geen koffers of grote tassen toegestaan

De kerstmarkt van Duisburg is al begonnen. Hier bestaat de beveiliging uit 25 rood-wit gestreepte betonnen pilaren. Kerstmarkt Hagen heeft waterzakken neergezet.

In Düsseldorf worden meer beveiligers ingezet. Ook worden er dit jaar rond de kerstmarkt meer betonnen blokken neergezet. De kerstmarkt in Keulen staat geen mensen met koffers of grote tassen meer toe.

In december 2016 vielen er twaalf doden bij een aanslag met een truck op de kerstmarkt van Berlijn. In deze stad wordt bij de Gedächtniskirche vanaf maandag geëxperimenteerd met tal van veiligheidsmaatregelen.

Zo staan er metalen paaltjes, stalen korven met zandzakken en betonnen palen. Deze kerstmarkt gaat net als de meeste in Berlijn 26 november open.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!