De Egyptische politie en veiligheidsdiensten hebben sinds eind oktober zeker veertig mensenrechtenactivisten, advocaten en politieke activisten aangehouden. Human Rights Watch (HRW) spreekt van een "massale arrestatiecampagne".

Dit zegt de mensenrechtenorganisatie zondag op basis van gesprekken met advocaten die de families van de arrestanten vertegenwoordigen.

De meeste arrestanten zijn volgens HRW mensen die juridische en humanitaire hulp verlenen aan politieke gevangenen en hun families. Ze zouden zijn aangehouden zonder arrestatiebevelen en de autoriteiten willen familieleden en advocaten niet vertellen waar ze worden vastgehouden.

"De repressie van de Egyptische veiligheidsdiensten heeft zich nu uitgebreid tot het laten verdwijnen van de dappere mannen en vrouwen die proberen om de verdwenen mensen te beschermen en om dit misbruik te beëindigen", zegt Michael Page van HRW.

Van de veertig arrestanten zouden er 37 nog altijd vastzitten. Onder hen zijn vijf vrouwen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!